3938 poze   281826 vizite

ALTOIRE TRANDAFIRI - in ochi dormind

Stiai ca toate speciile de trandafiri pot fi inmultite prin altoire cu ajutorul puietilor de maces, care joaca rolul de portaltoi? Una dintre cele mai folosita metode este altoirea in ochi dormind. Iata cateva aspecte legate de modul in care se face aceasta lucrare:


1. Pregatirea puietilor de maces

Altoirea puietilor de maces in ochi dormind se face in perioada august-septembrie. Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului (portiunea ce face trecerea intre radacina si tulpina) care se curata bine cu o carpa uscata.

Dupa ce stergi bine aceasta portiune trebuie sa faci o taietura sub forma de „T” – o taietura verticala de circa 1 cm si una orizontala de circa 2,5 cm. Cu ajutorul briceagului se dezlipeste putin scoarta de-a lungul taieturii longitudinale, pentru a face loc ochiului de trandafir.


2 Prelevarea ochiului

Urmatorul pas este extragerea ochiului de pe lastarul altoi.

Lastarul altoi se taie de la trandafirul pe care vrei sa il inmultesti si trebuie sa fie gros de 5-8 mm, cu cateva frunze, iar floarea din varf sa fie trecuta.

Ochii din spatele frunzelor trebuie sa fie bine dezvoltati, insa nu porniti in crestere. Imediat dupa recoltarea lastarului, se indeparteaza spinii si frunzele, mai putin codita frunzelor.

Ochiul altoi se scoate de pe lastar impreuna cu o portiune de coaja si cu foarte putin lemn. Aceasta pojghita de LEMN - vezi fotografia atasata - se indeparteaza usor cu ajutorul varfului de la cutit. Acest mic indiciu nu prea il mentioneaza nimeni...


3 Altoirea propriu-zisa

Ochiul extras se introduce sub coaja puietului de maces, impingandu-l cu o spatula. Daca ochiul este mai lung si nu intra in intregime sub coaja, partea care ramane in afara se taie pe linia orizontala a T-ului.

Dupa introducerea ochiului apasa pe marginile taieturii verticale, de jos in sus, pentru a inlatura golurile de aer. La sfarsit, zona se leaga cu ajutorul unei fasii din material plastic, rafie sau bumbac.
Fasia se inconjoara de-a lungul taieturii verticale pana la acoperirea ei. Cand se ajunge in dreptul ochiului, acesta se ocoleste putin, apoi se continua infasurarea. Este important sa strangi bine legatura facand un nod.



4 Verificarea prinderii la altoire

Este recomandat sa ungi locul altoit cu ceara de altoit si sa-l acoperi cu un mic musuroi de 5-8 cm, realizat din pamant marunt si reavan( asta pentru trandafirii altoiti sub pamant, nu si pentru pomisori). Dupa aproximativ 10 zile, desfa musuroiul si verifica daca ochiul altoi s-a prins.

Odata ce ai controlat prinderea este recomandat sa slabesti si legatura si sa refaci musuroiul de la baza. Pentru a proteja ochiul altoi de temperaturile scazute este indicat sa faci un musuroi mai mare, de circa 15 cm. Este foarte important ca in primavara, imediat ce pericolul gerurilor a trecut, sa desfaci cu atentie musuroiul, pentru a evita ca ochiul sa se asfixieze.


OBTINEREA TRANDAFIRILOR POMISOR

Pregatirea tijei

Se stabileste intai inaltimea pe tija, unde se doreste efectuarea altoiului, de acolo se mai lasa inca 2 muguri deasupra si se efectueaza taierea.

Daca folositi un Dr Huey(eu am folosit maces/rasura de pe camp) , se indeparteaza toti mugurii de pe tija cu exceptia ultimilor 2 din varf. Frunzele pe care acestia 2 le vor dezvolta , vor fabrica hrana necesara mugurelui din altoi si il vor ajuta sa se dezvolte mai repede si mai bine.

Alegerea mugurelui pentru altoi

Selectati acei mugur care sunt doar umflati nu “ au pocnit” in vegetatie, sau muguri dorminzi. Nu selectati muguri care au deja frunze pe ei.
Mugurele trebuie sa aiba apa si umezeala tot timpul pana la amplasarea lui in noua locatie. Ideal este ca operatiunea de detasare a mugurelui si reamplasare a lui sa se faca cat mai repede, in mai putin de cateva ore, daca nu se poate acest lucru ( am luat mugurele de la o varietate din gardina cuiva departe si portaltoiul este la noi in curte), inveliti mugurele intr-o carpa curate, umeda si apoi bagati totul intr-o punga de plastic.

(Eu, parere personala, nu va sfatuiesc sa "conservati" mugurele in acest mod, pentru ca este riscant. Luati butasi care au muguri umflati, vizibili, dar nu porniti, si ii pastrati in apa, ca orice alta floare. Eu am altorit cu mugure din butas de trandafir cumparat/primit, dupa ce floarea s-a ofilit si s-a prins. )

In cazul unei perioade mai lungi intre cele 2 operatiuni , pungulita de plastic se va pune la frigider. Mugurele va rezista in conditii bune maxim 2 saptamani.

Operatiunea exact de altoire o prezint in imaginea alaturata.

sursa: horticultorul.ro
Tot el...2012
Tot el...2012
Emeraude d Or
Emeraude d Or
Am ratat inceputul!
Am ratat inceputul!

Comentarii album • 70
Nume:



primuloltean 29 October 2021  
am pus deja la incoltit maces pentru trandafir pomisor ...incerc...in afara de rabdare nu ma costa nimic ...asa trece blestemul de pandemie mai usor . Doamne ajuta ne .
Răspunde Raportează
anonim
gheorgh gheorghe 18 October 2020  
Pentru o reuşită bună încercați să dezifectați sculele cu care altoiți cu alcool(spirt medicinal)
după ce observați că mugurele e acceptat nu desfaceți legătura imediat trebuie lăsat pănă se lemnifica (se suturează bine locul de altoire ) bine . Vă urez succes
Răspunde Raportează
laurabv 11 June 2013  
Ce tare esti ! Si eu imi tot propun dar inca nu mi-am facut curaj. Pe ce ai altoit, pe macies ?
Răspunde Raportează
taisia 11 June 2013  
Am altoit si pe maces, mi-am facut un pomisor trandafir, insa iarna altoiul s-a desprins, si pana la urma s-a uscat cu maces cu tot. Am altoit si pe alti trandafiri. Avand spatiu limitat am zis ca am mai multe soiuri intr-unul. Cel care e pozat aici era pe un Grand Mogul. Dar in iarna din cauza greutatii zapezii s-a desprins. Asta e! Poate o sa mai incerc...:) Multumesc mult!
Răspunde Raportează
oskar 9 June 2013  
Pentru anul asta mi-am stabili sa incerc si eu. Am un pui de maces de anul asta si pe el vreau sa-l iau ca material didactic.
Răspunde Raportează
taisia 9 June 2013  
eu m-am lasat pagubase, caci nu a trecut iarna niciunul din cei prinsi....
Răspunde Raportează
oskar 9 June 2013  
Serios? De ce oare?
Acum cand mi-am luat si eu avant, tu cu vestile astea cam imi bagi mortul in casa.
Răspunde Raportează
taisia 10 June 2013  
de fiecare data s-a desprins altoiul de portaltoi din cauza zapezii.
Răspunde Raportează
taisia 10 June 2013  
nu trebuie sa te descurajezi...incerci. Eu am satisfactia ca mi-a reusit de multe ori.
Răspunde Raportează
anonim
Maria 30 March 2013  
Recunosc ca nu sunt o gradinareasa desavarsita...dar vreau sa invat. Am cumparat un trandafir pomisor care este acoperit cu ceara. L-am plantat in gradina de 2 saptamani dar nu observ nici o modificare la el.
Ce se intampla cu ceara cu care este acoperit? Il las asa si ceara se va topi de la razele soarelui?
Mentionez ca locuiesc in Grecia iar temperatura este propice plantarii unui trandafir.
Multumesc anticipat
Răspunde Raportează
taisia 30 March 2013  
Ceara ramane acolo...cade ea singura, daca cade, daca nu, nu conteaza. L-ai udat bine cand l-ai plantat? trebuia sa fi dat in doua saptamani. Sa tai un pic dintr-o crenguta sa vezi daca mai e verde. Poate acolo sunt tratati cumva cu ceva si dau un pic mai tarziu. Nu ai decat sa astepti. Daca nu da in alte doua saptamani...nu vreau sa-ti spun continuarea :(
Răspunde Raportează
taisia 30 March 2013  
daca e verde taietura, v-a da...daca nu prea e verde...slabe sperante...
Răspunde Raportează
porumbeivoiajorimarius 24 October 2012  
DE VANZARE CLESTE ALTOIT vezi situl...clestepentrualtoit.blogspot.ro/
Răspunde Raportează
SORYY73 14 June 2012  
se mai pot altoii si in "mugure crescand" - perioada fiind Mai-August. de ce se spune "mugure crescand?" pt ca se dezvolta-infloreste in acelas an. procdeeul e acelasi ca cel prezentat mai sus...doar perioada difera.
Răspunde Raportează
Meddy 4 June 2012  
e superb!!
Răspunde Raportează
floralia 4 June 2012  
Imi amintesc ca eram copil cand am ,,altoit" un trandafir. dar fara succes. De atunci nu am mai incercat. E atat de provocator acum pentru mine sa fac din nou asta!
Răspunde Raportează
popavalerica 28 May 2012  
foarte usor se altoieste si la trandafiri si la pomi.
Răspunde Raportează
mihaelacostescu75 29 March 2012  
Stiuu si eu sa altoiesc, dar nu am incercat pe trandafiri.
Răspunde Raportează
taisia 29 March 2012  
:)))) Incearca! Cel care a inflorit iar s-a desprins in iarna...dar l-am legat si vad ca are muguri mari. Deci pentru siguranta, daca e deasupra pamantului altoiul, ceea ce normal nu ar trebui sa fie, trebuie legat in toamna. Cel putin in prima toamna.
Răspunde Raportează
puiudeep 14 February 2012  
salut, indepartarea partii de lemn de la mugurele de altoi pana sa intre in T, se face si la pomi fructiferi. Am vazut cateva imagini dar nu am vazut ca se scoate si nici in poze n-am vazut?
Răspunde Raportează
taisia 15 February 2012  
Eu am o carte mai veche, in care arata cum, o sa o caut si o sa incerc sa pun poze din ea.
Răspunde Raportează
taisia 16 February 2012  
Am stat si am studiat si pe niciunde nu scrie de indepartarea partii din lemn. Eu nu stiu de unde stiu, cred ca de la cel ce m-a invatat sa altoiesc. Oricum ai mei s-au prins majoritatea, dar nu am avut noroc de ei. Ba i-a rupt Nero, ba a venit iarna si i-am invelit si s-au desprins, ba cine stie ce s-a mai intamplat. Oricum spercialistii stiu mai bine. Probabil ca mege si cu lemnul ne-scos, dar trebuie sa fie foarte subtire.
Răspunde Raportează
neasorel 2 May 2012  
Eu altoiesc pomi fructiferi ,si f.foarte rar trandafiri. Aveti perfecta dreptate referitor la pojghita de lemn de pe altoiul prelevat, trebuie indepartata in totalitate .Adaug ca se poate incepe altoitul trandafirului si mai devreme ,imediat ce primele flori sau scuturat.Deasemenea se poate altoi si pe trandafiri prinsi cu PET-ul ,deasupra nivelului solului, formand un trandafir in doua culori !
Răspunde Raportează
taisia 3 May 2012  
:))) MUltumesc mult! Spuneti-mi si mie la pomii fructiferi cand se pot altoii si care e cea mai simpla metoda.
Răspunde Raportează
neasorel 3 May 2012  
Cea mai simpla metoda este altoirea " in ochi dormind " ,se practica in luna AUG. Deasemenea ,in aceasta perioada se practica altoirea " in ochi crescand " [eu chiar si astazi, mai devreme ,am executat astfel de altoiri].Aceasta metoda este asemanatoare cu precedenta ,cu deosebirea ca trebuie sa ai ramurile altoi culese si pastrate de la inceputul iernii in nisip ,in pivnite racoroase .Dupa cateva zile [5-10] de la aplicare , altoiul incepe sa creasca ,pana in toamna ajunge bun de plantat.
Răspunde Raportează
taisia 3 May 2012  
Multumesc mult!
Răspunde Raportează
oskar 24 November 2011  
Interesante informatii! Multumim.
Răspunde Raportează
floryin 20 November 2011  
pentru cei interesati pentru cera si banda profesioanala pentru altoit buly1185@yahoo.com
Răspunde Raportează
ady11 30 October 2011  
mult succes
Răspunde Raportează
lalea 30 September 2011  
Exceptional!
Răspunde Raportează
CICCIC 30 September 2011  
felicitari ! la mai multi !
Răspunde Raportează
olgutza 2 August 2011  
bravo putina lume reuseste asa ceva ...eu am incercat pe 4 macesi si am reusit cu unul singur ...dar macar am reusit ceva...
Răspunde Raportează
taisia 3 August 2011  
Unii sunt chiar profesionisti si le reuseste de fiecare data. Eu pot sa spun ca am reusit in proportie de 50%. Dar nu am abut noroc de ei. Acum am unul pornit deja, are vreo 2 cm lastarul ...sunt tare curioasa daca infloreste pana la toamna.
Răspunde Raportează
taisia 20 June 2011  
Am altoit acum cam o saptamana, sa zicem, patru trandafiri si par sa se fi prins. Deja au pornit o parte din ei. Sa vedem ce se intampla in continuare.
Răspunde Raportează
taisia 3 August 2011  
Din 4 doar unul s-a prins...acum 03.08 are 2 cm...
Răspunde Raportează
olgutza 23 September 2011  
si eu tot unul am reusit ...e bine si asa ptr. inceput
Răspunde Raportează
taisia 24 September 2011  
Al meu a si inflorit...:)
Răspunde Raportează
dieter 18 June 2011  
Interesant !
Răspunde Raportează
dancoman 30 April 2011  
in acelasi mod se altoiesc in perioada asta si citricele foarte usor...din pacate nu gasesc muguri de portocal,grepfruit,mandarin...etc,caci lamai,am o gramada:)
Răspunde Raportează
taisia 1 May 2011  
Eu am un lamani care este altoit, dar nnu vrea sa "presteze". Nu face nici o lamaie, mai infloreste din cand in cand dar foare anemic. Oare de ce?
Răspunde Raportează
dancoman 1 May 2011  
ai sa zambesti (cred)...te sfatuiesc ca pe pamantul din ghiveci(deasupra)sa pui balega de cal uscata(care este o veche metoda de ingrasare din culturile de citrice din Olanda(si alte tari).vezi mai mult pe Plantemania.ro (sunt niste tipi deosebiti!)
Răspunde Raportează
anonim
taisia 1 May 2011  
Multumesc pentru sfat, acum sa vedem unde gasesc asa ceva...
Răspunde Raportează
dancoman 1 May 2011  
:))
Răspunde Raportează
taisia 30 April 2011  
S-a uscat cu totul experimentul meu. Nu-mi vine sa cred ca s-a uscat si rasura, port-altoiul. Acum nu mai am nici pe ce sa experimentez...Bafta celor care mai inceraca!
Răspunde Raportează
taisia 10 March 2011  
Azi am desfacut trandafirul pomisor, dar dn pacate altoiul s-a desprins...
Voi incerca din nou la vara, poate am noroc....
Răspunde Raportează
taisia 12 April 2011  
se pare totusi ca unul din altoi-uri s-a prins. Acum are un firicel de frunzulita...sa speram ca porneste puternic si ca face si flori anul acesta.
Răspunde Raportează
mihacalinescu 2 March 2011  
acum am vazut horticultorul.ro
Răspunde Raportează
mihacalinescu 2 March 2011  
taisia,din ce carte a postat pozele as fi interesata sa cumpar si eu cartea.
multumesc!
Răspunde Raportează
taisia 2 March 2011  
Nu este o carte...Nici nu stiu cum sa-i spun. Este "Gradinarit in orice anotimp"(cauta pe net dupa acest nume). O publicatie gen "Animalele planetei". In fiecare luna primesc un pachet de 12 "carti" zic ei...doua pagini cu informatii despre o planta, o floare, un frunct, amenajari in gradina, etc. Este interesanta, dar este foarte scumpa (din punctul meu de vedere). Pt. 24 de foi platesc 17 pe luna. Daca stai sa faci socoteala ajung toate la peste 20 mil...
Răspunde Raportează
Aalina 25 February 2011  
foarte explicit ... multumim frumos
Răspunde Raportează
bebeIris 24 February 2011  
foarte clara este schita
super!
Răspunde Raportează
taisia 24 February 2011  
Multumesc, dar nu este meritul meu, ci a celor de la horticultorul.ro.
Răspunde Raportează
taisia 31 January 2011  
si mai explicit gasiti la unul din membrii sunphoto: pumosu.sunphoto.ro/cum_se_altoieste_in_ochi_dormind caruia ii multumim.
Răspunde Raportează
Aalina 29 January 2011  
Aaaa te-ai tinut de cuvant. Multumesc mult.
Foarte utile sunt informatiile.
Imi permiti sa-mprumut si eu aceste informatii, specificand provenienta lor ?
Răspunde Raportează
taisia 30 January 2011  
Bineinteles, azi chiar voiam sa ti le trimit in mail. Si o sa-ti mai trimit un link de pe youtube, cum altoieste o doamna trandafirii mult mai simplu. Nu stiu daca se prind, caci dupa ea trandafirii fac radacini si in apa...
Răspunde Raportează
georgy03021993 15 July 2011  
Si la mine au facut radacini in apa, dar dureaza vreo luna.
Răspunde Raportează
taisia 15 July 2011  
Se poate sa fie soiuri care fac radacini si in apa, dar eu am incercat si cu pet deasupra si fara si cu atonik si nu am reusit.
Răspunde Raportează
georgy03021993 15 July 2011  
Cel mai sigur e prin butas pus in pamant.
Răspunde Raportează
taisia 15 July 2011  
Bineinteles.
Răspunde Raportează
Aalina 30 January 2011  
Toata stima !!!
Iti multumesc tare mult.
Ma duc fuguta pe email-ul tau sa lecturez.
Pupici
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.