Majoritatea nu mai sunt. Spathy a inviat...din amarutul din poza am facut trei ghivece pline de pui. Orhideea e bine, deoacamdata,....dar nu prea mai are radacini. Insa a scapat de boala. KEntia a pornit, dar nu la mine...la tatal meu, iar restul au decedat...din pacate si dupa ele altele...nu ma invat minte.
buna, i-am taiat frunzele bolnave, doar partea bolnava si am stopit-o cu topsin. Bafta cu ea! Acum e bine. A facut si un puisor, iar pusorul este inflorit.
problemele plantelor dvs. se datoreaza supraudarii si faptului ca nu lasati pamantul sa se usuce intre udari.Aerisirea precara si lumina insuficienta este alta problema.Pamantul din vas a dezvoltat fungi la suprafata si daca il mirositi ,are miros de mucegai.Trebuie schimbat pamantul rau de pe plante.
in legatura cu orhideea bolnava,nu stiu daca asta,cea pentru care cereai sfaturi si care spui ca nu mai are radacini :daca nu mai are deloc sau ce are e distrus,nu mai ai ce face. chiar daca are flori. daca mai are 1-2 radacini sanatoase,mai sunt sperante.schimbi pamantul,o pui mai la lumina...
Multumesc! Nu mai are nimic...nici o radacina. Asta e! Ideea e ca parca la toate se usuca radacinile. Care ar fi cauza. Le ud la fel ca intotdeauna. O data pe sapt., prin scufundare, 10-15 min. cu apa de ploaie. Pana acum au fost ok. Anul acesta nu stiu ce li s-a intamplat. Le pun si ingrasamant...e un mister.
Oricum eu am pus-o in apa...azi am pus si un pic de atonik, si imi ramane doar speranta...ca poate, poate.
imi pare tare rau,sa vedem ce mai zic si altii...dar eu stiu ca radacinile sunt baza,ele trebuie sa fie sanatoase .daca era invers si planta mai avea sa zicem o frunza dar radacinile erau in regula,sigur isi revenea.intr-adevar e un mister daca zici ca nu ai schimbat nimic in ingrijire.
daaa...stiu. Cateodata imi vine sa renunt sa nu le mai vad...dar cand le vad asa de frumoase o iau de la capat cu incercarile. Gardenia si azalee am mai pierdut un rand de atunci...Asta e.
la palmieru kentia tias sugera sai schimbi pamantul si sa nul uzi as ad emult si des as aam patit si eu si sia reveni schimbai ghiveciul unul nou si mai mare putin...:))
:) NUUUUUUU. Asta e cel pe care l-am avut eu...dar acum din ce vezi tu in poza am trei ghivecele pline de puisori...:)Imi e un drag de ei de nu mai pot, dar sa vezi ce n-o sa mai pot eu, cand or creste cat casa...Unde-i mai pun.
Al tau e o frumusete, dar nu vrea sa infloreasca. A facut o gramada de puisori...inca trei mai exact.
Tot sper ca pana la sfarsitul toamnei sa mai faca macar o floricica. Ieri am taiat floarea care o avea cand mi l-ai trimis...atat de mult a tinut...:)
Pai inseamna ca i-ai pus ghiveci cam mare de a facut 3 pui. A fost ocupat sa ... procreeze, nu sa infloreasca. Lasa-l mai inghesuit si o sa infloreasca!
Cel care mi-a ramas mie in ghiveci a tot inflorit.. Ca prostu'..
Stai linistita! Gardenia si azaleea sunt flori cu fitze, si eu le-am pierdut. Au o chichita a lor, de care inca nu m-am prins. Spati, are nevoie de umezeala multa. Se zice ca este o lanta betiva.
Multumesc mult!
Spathi, nu stiu, este tare ciudat. Oricum si-a revenit, l-am despartit, si acum am trei ghivecele pline de puisori frumosi.
Ideea e ca in casa frunzele se palesc si incep sa arate de parca sunt oparite, cum i-am scos afara si-au revenit. Mi-e tare teama cand o sa-i bag din nou inauntru.
Candva am avut si eu gardenia, azalee, cuclamen si la fel am patit. Stiu ca au ele o perioada de repaus mai ales iarna, cand pt. a supravietui, au nevoie de multa racoare, lumina naturala si foarte rar udate doar daca este absolut necesar...
nu le mai fac nici o baita...ca din toate a mai ramas doar orhideea care este bine, am taiat frunzele, am stropit-o cu Topsin si acum e bine...
Celelalte au murit aproape toate...din pacate.
la gardenie si azalee, ca de astea am si eu, te sfatuiesc sa le schimbi ghiveciul, fa-le o baitza cu apa de ploaie pana se scurge mai multa apa din ghiveci, pune-le cate un cui micutz in ghiveci si presara niste menta uscata la suprafata pamantului. si...poti sa le uzi un timp si cu apa de salcie petru revigorarea radacinilor. nu stiu exact ce au, dar toate astea o sa le faca bine, sper. bafta!
Multumesc mult pentru sfaturi, dar au murit ambele. Oricum le-am facut toate tratamentele mai putin cu menta si cu apa de salcie...nu stiam de ele.
Am o alta gardenie care este superba, acum sa vedem si aia cat traieste. Deocamdata este tot in ghiveciul in care am cumparat-o...de 4 luni. Am observat ca isi schimba "atitudinea" dupa ce le schimb ghiveciul. O sa cumpar pamant special pentru ele...daca gasesc. O fi si asta o cauza...
eu am o gardenie care are un an si ceva, luata cu boboci,in primavara trecuta. i-am schimbat ghiveciul in toamna si i-am mai adaugat ceva pamant de flori amestecat cu pamant de gradina fara alte tratamente speciale. si acum are multi bobocei si lastari noi. in iarna a facut pauza mult meritata de o luna...cat am fost plecati, cu temp. mai scazuta si apa mai putina. dar n-am miscat-o din loc. o sa incerc sa-i despart radacinile in vara,cand va fi foarte cald, ca am inteles ca asa-i place, s-o inmultesc in felul asta..sper sa fie bine. si sper sa-ti foloseasca informatiile mele:) sa ai plantute sanatoase!
le-am schimbat si pamantul si ghiveciul si tratamentul si locul si tot, dar tot degeaba...
Ramele sunt benefice...imbunatatesc calitatea pamantului si il fac mai reavan...
LA mine florile care au rame sunt cele mai frumoase...
O rama- doua!!!...am cu kilogramele...vrei de-o salata? he he...glumesc...am multe si daca nu am mai pun...
Ghivecele care au se cunosc dupa calitarea pamantului...si frumusetea florilor...
Iti spun sunt benefice...sunt mici "gradinari" care se ocupa cu "prasitul"...gratuit. Mananca doar ce e putred...cu ajutorul lor gunoiul organic devine compost fertil.
Uite, frate, cine stie !!! Eu ma gandeam ca ramele "trag" la umezeala... si majoritatea florilor mele nu-s d-alea de vor apa si-n sculare, si-n culcare.. Te cred pe cuvant! Acum imi aduc aminte ca tata (la tara) merge sa caute pamant pt ghivece- provenit din musuroi de cartita, afanat...
Am si eu o azalee care dadea semne ca s-ar duce.. I-am scurtat toate ramurile (lasand cateva frunzulite pe fiecare ramura). Se umpluse si de paduchi lanosi.... Am dusat-o, am sters fiecare frunza ramasa si si-a revenit miraculos. Dupa cateva luni a inflorit !! Am dovada in albumele cu "Flori apt 2008/ 2009/ 2011"
Azaleea mea cred ca moare...mai are un muguras amarat. Nu inteleg ce s-a intamplat cu ea. Toamna cand am bagat-o in casa era o splendoare, plina de boboci si frunze sanatoase. Apoi a inceput sa se usuce. Am gresit eu undeva...
Spathiphyllum: "Prefera lumina, dar vara necesita semiumbra si se fereste de razele directe ale soarelui care provoaca arsuri pe frunze. Temperatura moderata este ideala pe timpul verii. Sol: Prefera amestecul de pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita si nisip. Se mentinea reavan, dar fara ca excesul de apa sa se acumuleze.Udarea: Necesita multa apa, aceasta administrandu-se o data la 3-5 zile astfel incat pamantul sa nu fie niciodata uscat. Nu se lasa apa sa stagneze in farfuria ghiveciului. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Aerul: Prefera atmosfera umeda, de aceea pe timpul verii trebuie pulverizata cu apa. Aerul uscat produce caderea frunzelor. Ingrasaminte: Se aplica ingrasamant lichid pentru plante florifere o data la doua saptamani, din primavara pana toamna. Inmultire: Se inmulteste prin divizarea tufei, cu mare atentie pentru a nu rani rizomii, fiecare segment cu cate 3 frunze .Condiţii de iernare: Iarna necesita multa lumina si minim 14-15 grade. Apa se administreaza in cantitati mai mici. Atmosfera se mentine umdea, planta avand vegetatie continua, iar fertilizarea se intrerupe." EGRADINI.RO/ FISE DE REFERINTA
Din proprie experienta mai adaug : daca optezi pentru un ghiveci mare, planta nu va inflori. Las-o intr-un ghiveci mai mic (mai inghesuita) si te va rasplati cu flori in scurt timp... SUCCES !! sper c-am fost de folos...
Eu am pus pamant din ala universal (Florimo, luat din Brico).Si am grija sa nu ud prea tare planta. Apa folosita la florile mele e tinuta in sticle de plastic (fara dop) 2-3 zile.
GARDENIA : "Planta se simte bine in lumina puternica dar indirecta, la temperaturi care sa nu depaseasca 30 C, dar nici sa nu coboare sub 15 C. Locul in care tinem gardenia este la fel de important. Planta are nevoie de multa lumina dar nu suporta soarele direct si temperaturile foarte ridicate. De asemenea, un ghiveci in care bate soarele incingandu-l, va avea drept rezultat distrugerea radacinilor. Vara este indicat un loc retras in balcon sau terasa, iar iarna un loc luminos undeva in interior, caci sub 10 C planta intra in regres si in cele din urma moare." - citat de pe EGRADINI.RO / FISE DE REFERINTA
multumesc pentru sfaturi si informatii. Ideea e ca spathiphylum-ul a fost o frumusete, dar iarna aceasta nu stiu ce a patit. Acum nu mai are nici o frunza. vad ca ii creste una noua. Poate ii place in locul cel nou. I-am schibat si pamantul...sa vedem. Gardenia...am primit una noua acum 2 luni si vad ca ii merge spectaculos...acum e plina de flori...si de boboci. Sper ca pe aceasta sa o pot mentine in stare mai buna.
Multumesc mult....
stiu, dar de unde atata fier? I-am pus si cuie, i-am pus si fertilizant, dar degeaba...cred ca mai are ea niste "lipsuri"...poate le descopar pana la urma si reusesc sa o salvez...
Multumesc mult pentru sfat.
perfect adevarat ce a spus Relia. Gardeniei nu-i place sa fie mutata, ud-o cu apa in care pui putin otet, eventual fiarta si racita. Daca ai unde, scoate azaleea intr-o incapere racoroasa si bine luminata si vei vedea ca-si revine (ale mele stau in balcon inchis, fara caldura si au fost pline de flori).Cat despre spatiphilium, am mai avut unul acum cativa ani si din dorinta de a da si la altii, l-am despartit si....a pierit (nu stiam pe atunci ca-i place sa traiasca in inghesuit). Tot despre el, cica trebuie sa stea in repaus iarna, in incaperi racoroase si luminoase, pentru a inflori abundent.Acum experimentez cu altul (dar il am in sufra). Succes !
Gardenia o ud cu apa de ploaie, deci mai buna de atat nu se poate. Azaleea nu prea am unde sa o pun intr-o camera racoroasa cu lumina multa, dar am sa o pun langa lamai, macar acolo este lumina multa si nu este sursa de caldura.
Crinul pacii era superb cand il tineam langa peretele opus ferestrei. Dar i-am schimbat locul si acum nu-i gasesc un loc mai bun. De ce nu-l pun unde i-a mers bine? In primul rand ca arata groaznic si in al doilea rand ca "nu am voie"...sotzul. Poate ca ar trebui sa schimb ghiveciul si pamantul...asta la primavara.
Mutumesc mult pentru sfaturi.
Eu, la una din craciunitele mele,am obs.cand am vrut sa o ud,o gonguta lunga cu multe picioruse.Imediat i-am schimbat pamantul.Atentie!si aceste gongi sunt fff periculoase!Apoi,pamantul care este alb deasupra nu este sanatos!In plus,eu am o parere pe care nu mi-o voi schimba:Ghivecele de plastic nu sunt sanatoase,asa cum nu sunt sanatoase hainele sintetice pt.noi.{in ciuda acestui fapt,mai fol.si eu ghiv.de plastic,dar trebuie sa le acordam o atentie deosebita pl.cultivate in ele.}
Am observat si eu gonghitele alea cu multe picioare (miriapozi). Chiar intr-o zi au iesit dintr-un ghiveci vreo 7-8, de ma speriasem, de la un lamai. I-am schimat o parte din pamant caci este imens si nu pot sa-l scot din ghiveci, dar el nu are nici o problema, doar ca nu vrea sa faca lamai.
Cu ghivecele de plastic nu avem ce sa facem, la cate flori am de unde atatia bani pentru cele de calitate.
Pamantul alb/mucegait, am la prea putine flori si culmea acelea sunt bine merci.
Multumesc mult pentru sfaturi.
buna! si eu am avut probleme cu florile, dar in 2009. pentru ca acum m- am invatat minte, in 2010, de cand le- am dat afara asta primavara, in fiecare luna le- am stropit cu mospilan, pe toate odata, ca nu este de ajuns numai pe cele afectate, iar cand le- am adus in casa, in toamna, "un dus" cu mospilan, si cu asta toata iarna stau linistita. este destul sa aibe o floare nou achizitionata, si gata... echilibru si buna stare.
va pup si spor la flori frumoase!
asa am facut si eu la un trandafir care il am in casa in ghiveci. In fiecare saptamana l-am stropit cu acaricid, sa nu faca paienjeni rosii si vad ca a scapat...deocamdata. Oricum e o idee buna chestia cu stropitul, dar eu pana acum nu am avut atatea "vietati" pe plante. Nu stiu ce a fost anul acesta.
Orhideea trebuie curatata de frunzele bolnave,in special iarna ,din cauza temperaturilor mai scazute sau a apei reci face acele pete pe frunze.
Pentru Gardenie,avand in vedere ca arata rau,poate n-ar strica sa-i cumperi un fertilizator care sa contina mai mult fier(nu stiu sa-ti dau un nume pentru ca nu folosesc,dar mergi la orice florarie si spui pentru ce iti trebuie!
Anthuriumul arata foarte bine,tulpina si frunzele sunt sanatoase,nu-l stresa cu nimic,lasa-l in pace ca la primavara o sa ai o mandrete de planta.
Problema cu orhideea este ca petele au inceput sa apara de la sfarziut verii, de apa rece stiam si eu. E posibil sa fie o ciuperca, am stropit-o cu Topsin. Acum sa vedem.
Ei bine despre gardenie, ce sa zic, am fost si am intrebat la o farmacie fito, dar a spus ca nu are asa ceva, o sa mai caut. I-am pus cuie ruginite, caci am inteles ca ar fi un remediu, fertilizatori si nici eu nu mai stiu ce i-am pus, dar fara nici un rezultat.
Iar anturium este un puisor de la mama care este sub orice critica. Nu am pus poze caci arata ca si cum ar fi uscata...si cam stiu ce raspunsuri as fi primit.
Apreciez foarte mult sfaturile dv. si va multumesc din suflet.
UUUUf iti doresc mult noroc cu ele! Sper sa le salvezi.
Eu din pacate nu am avut niciodata astfel de plantute si nu pot ajuta mai mult decat ar face-o internetul...
Dar daca nu ma insel, Meme cunoaste multe dintre plantutele acestea si cred ca te-ar putea ajuta, impartasindu-ti din experienta ei.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Oricum eu am pus-o in apa...azi am pus si un pic de atonik, si imi ramane doar speranta...ca poate, poate.
Al tau e o frumusete, dar nu vrea sa infloreasca. A facut o gramada de puisori...inca trei mai exact.
Tot sper ca pana la sfarsitul toamnei sa mai faca macar o floricica. Ieri am taiat floarea care o avea cand mi l-ai trimis...atat de mult a tinut...:)
Cel care mi-a ramas mie in ghiveci a tot inflorit.. Ca prostu'..
Spathi, nu stiu, este tare ciudat. Oricum si-a revenit, l-am despartit, si acum am trei ghivecele pline de puisori frumosi.
Ideea e ca in casa frunzele se palesc si incep sa arate de parca sunt oparite, cum i-am scos afara si-au revenit. Mi-e tare teama cand o sa-i bag din nou inauntru.
Celelalte au murit aproape toate...din pacate.
Am o alta gardenie care este superba, acum sa vedem si aia cat traieste. Deocamdata este tot in ghiveciul in care am cumparat-o...de 4 luni. Am observat ca isi schimba "atitudinea" dupa ce le schimb ghiveciul. O sa cumpar pamant special pentru ele...daca gasesc. O fi si asta o cauza...
Ramele sunt benefice...imbunatatesc calitatea pamantului si il fac mai reavan...
LA mine florile care au rame sunt cele mai frumoase...
Ghivecele care au se cunosc dupa calitarea pamantului...si frumusetea florilor...
Iti spun sunt benefice...sunt mici "gradinari" care se ocupa cu "prasitul"...gratuit. Mananca doar ce e putred...cu ajutorul lor gunoiul organic devine compost fertil.
Din proprie experienta mai adaug : daca optezi pentru un ghiveci mare, planta nu va inflori. Las-o intr-un ghiveci mai mic (mai inghesuita) si te va rasplati cu flori in scurt timp... SUCCES !! sper c-am fost de folos...
Multumesc mult!
Multumesc mult....
Multumesc mult pentru sfat.
Merci pentru sfat.
Crinul pacii era superb cand il tineam langa peretele opus ferestrei. Dar i-am schimbat locul si acum nu-i gasesc un loc mai bun. De ce nu-l pun unde i-a mers bine? In primul rand ca arata groaznic si in al doilea rand ca "nu am voie"...sotzul. Poate ca ar trebui sa schimb ghiveciul si pamantul...asta la primavara.
Mutumesc mult pentru sfaturi.
Cu ghivecele de plastic nu avem ce sa facem, la cate flori am de unde atatia bani pentru cele de calitate.
Pamantul alb/mucegait, am la prea putine flori si culmea acelea sunt bine merci.
Multumesc mult pentru sfaturi.
va pup si spor la flori frumoase!
Pentru Gardenie,avand in vedere ca arata rau,poate n-ar strica sa-i cumperi un fertilizator care sa contina mai mult fier(nu stiu sa-ti dau un nume pentru ca nu folosesc,dar mergi la orice florarie si spui pentru ce iti trebuie!
Anthuriumul arata foarte bine,tulpina si frunzele sunt sanatoase,nu-l stresa cu nimic,lasa-l in pace ca la primavara o sa ai o mandrete de planta.
Ei bine despre gardenie, ce sa zic, am fost si am intrebat la o farmacie fito, dar a spus ca nu are asa ceva, o sa mai caut. I-am pus cuie ruginite, caci am inteles ca ar fi un remediu, fertilizatori si nici eu nu mai stiu ce i-am pus, dar fara nici un rezultat.
Iar anturium este un puisor de la mama care este sub orice critica. Nu am pus poze caci arata ca si cum ar fi uscata...si cam stiu ce raspunsuri as fi primit.
Apreciez foarte mult sfaturile dv. si va multumesc din suflet.
Eu din pacate nu am avut niciodata astfel de plantute si nu pot ajuta mai mult decat ar face-o internetul...
Dar daca nu ma insel, Meme cunoaste multe dintre plantutele acestea si cred ca te-ar putea ajuta, impartasindu-ti din experienta ei.